X

eSystem餐饮服务软件已经有中文版!

eSystem餐饮服务软件总按最新需求调整,所以从现在开始可以用我们软件的中文版
很多中国餐厅的问题是语言差役,前台、厨房以及客人之间的沟通。
我们软件除了英语和德语,现在已经可以用中文版本。
软件依然是匈牙利语的,这样方便话我们前台员的工作,但给厨房的信息,以及收据可以用中文。
外语管理是我们软件的核心部分,不收任何相关的费用

如果您对我们产品有兴趣,随时联系我们:

Ódor Gabriella
06704135447
or
CONTACT ME!
HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 

Már a római császárok is fogyasztottak fagylalthoz hasonló, hóval vegyített gyümölcslé különlegességeket, de a 17-18. században forrott ki igazán a mai formában élvezhető jeges édesség. Ahogy forrósodnak a napok, úgy köszönt be a fagylaltszezon, és egyre inkább vágyunk ezekre a hűsítő íz bombákra. Persze csokoládé vagy eper fagyi is remek frissítő egy tikkasztó nyári délutánon, de manapság már olyan íz költeményekkel találkozhatunk, melyek a legvadabb elképzeléseinket is felülmúlják.  Nézzünk szét a földgolyón, hogy milyen jeges finomságokkal kényeztetik magukat a világ kultúrái.

Kulfi

Az indiai szubkontinensről gyökeredzik a ’kulfi’ névre hallgató fagyasztott desszert. Már a Mogul Birodalom idején nagy népszerűsége volt a sűrített tejjel készített édességeknek. Később az édes krémet egy kis fém edénybe öntötték, és jégbe eresztve megszületett az indiai jégkrém különlegesség, a kulfi, melynek legnépszerűbb változatai a pisztáciás, mandulás és a kardamonos fagylalt.

Dondurma

Törökország nyalánksága, a ’dondurma’ törökül egyszerűen fagylaltot jelent, mégsem egyezik teljesen az európai sztenderd fagylalttal. A dondurma állaga olyannyira tömör és ruganyos, hogy az utcai kereskedők készítés közben látványosan bűvészkednek vele, a fagylalt tészta módjára bárhogyan formázható. A kecsketejből, vadorchidea hagymájából, és a masztixnak hívott, pisztáciafa kérgéből nyert, édes gyantával előállított nyalánkságot az összetevők korlátozott mennyisége miatt tilos exportálni az országból.

Sorbetes

A Fülöp-szigetek egyedi fagylaltja a ’sorbetes’, mely készítésének alapvető hozzávalói a kókusztej és manióka liszt. A ’piszkos fagylalt’ becenév ragadt a jeges desszertre, ugyanis az utcai árusoktól juthatunk hozzá, melyet egy kétkerekű, kézzel húzható, fából összetákolt fagylaltos kocsival szolgálnak fel. Szokás sokszor zsömlébe csomagolva tálalni, a helyiek pedig a mangós, sajtos, vagy jam gyógynövényes változatokra esküsznek.

Akutaq

Alaszkában hagyományos eledelnek számít, az eszkimófagylaltként is emlegetett 'akutaq'. Az ottani körülmények között magától értetődő, hogy a fagylaltnak sem árt, ha tartalmaz némi állati származékot. Ilyenek a fóka és jávorszarvas húsa vagy zsírja, melyeket előszeretettel keverik fagylaltjaikba. Vonzóbb választás lehet az áfonyás, vagy lazacos desszert kreálmány is, melyek a mai napig gyakorta szerepelnek az északiak étlapján.

Gelato

Noha a ’gelato’ szó hallatán egyből a megszokott olasz kultúrájú fagylaltra asszociálunk, a kifejezés mögött mégis egy teljesen autentikus recept húzódik. Az olasz fagylalt több tejjel, kevesebb krémmel készül, tojást szinte alig, vagy nem is használ fel. Eredményül egy lágy és simább állagot kölcsönöz a fagylaltnak, méltó Olaszország fagylalttradícióinak őrzésére.

Mochi

A ’mochi jégkrémet’ az amerikai fagylalt, és a mochi keresztezésével hozták létre. A japánok a jégkrémet is saját képükre formálták, a titkos összetevő a rizs, melyet tésztává döngölve öntik kisebb formákba, majd a kapott ragacsos tésztát megfőzik, és végül jegesre hűtik.

Halva

A 'halva' Izrael egyik tradicionális édessége, melyből természetesen fagylalt is készül. A halva mellett, szezámpasztával, cukorral és tojással vegyül a halva jégkrém, ízlés szerint pisztáciával és különböző szirupokkal is meg lehet spékelni.

Spaghettieis

A német ’spaghettieis’ a pontos képmása az olasz spagettiknak. Persze csak esztétikailag. A paradicsom szósz helyére eperöntet kerül, a parmezán sajtot a kókuszreszelék imitálja, a tészta pedig maga a fagylalt. A fagylalt trend a 60-as években robbant be a köztudatba Dario Fontanella által, és néhány év alatt óriási népszerűségre tett szert.