X

eSystem餐饮服务软件已经有中文版!

eSystem餐饮服务软件总按最新需求调整,所以从现在开始可以用我们软件的中文版
很多中国餐厅的问题是语言差役,前台、厨房以及客人之间的沟通。
我们软件除了英语和德语,现在已经可以用中文版本。
软件依然是匈牙利语的,这样方便话我们前台员的工作,但给厨房的信息,以及收据可以用中文。
外语管理是我们软件的核心部分,不收任何相关的费用

如果您对我们产品有兴趣,随时联系我们:

Ódor Gabriella
06704135447
or
CONTACT ME!
HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 


Az már évtizedek óta bizonyos, hogy a turisták szeretnek ellátogatni kis országunkba, megnézni nevezetességeit, megismerni hagyományait. Általánosságban elmondható, hogy barátságosnak és közvetlennek tartanak minket, de mi a helyzet a nemzeti ételeinkkel? Elhoztuk a külföldről idelátogatók 7 legkedvesebb magyar ételét, melyet előszeretettel kóstolnak meg hazánkban.


 

Gulyás

 

A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar étel, számos vendéglőben ismerik és készítik „Gulasch” vagy „Goulash” néven. Több forrás szerint eredete az alföldi pásztor léthez köthető. A pásztorok, juhászok a településektől távol éltek és főztek magukra, sokszor nem is volt náluk más edény, mint a fémbogrács. A legelőkön főként szürkemarhát tartottak, éppen ezért a gulyás sokáig kizárólag marhahúsból készült. Eleinte köret (krumpli) nélkül készítették el, és kenyérrel ették. A gulyás hamar megjelent katonaétekként, de sosem tartozott a felsőbb társadalmi rétegek hagyományos ételei közé. Egyenesen úgy tartották, hogy nem hölgynek való étel. Mára természetesen ezen nézetek nem élnek, hiszen hölgyek, urak, kicsik és nagyok is előszeretettel fogyasztják.

 

Halászlé

 

Az eredeti halászlé lényege a jó minőségű hal, hagyma és paprika hármasán múlik. A hagyomány szerint főként pontyból kell készülnie, a többi halféle csak kiegészítő jelleggel lehet az ételben. A hagyma legyen „tavalyi” vöröshagyma és a paprika legyen házi. A neve is árulkodó, hiszen évszázadokkal ezelőtt a halászok étke volt, egy bográcsba mindent beledobtak, és a népi hagyomány szerint addig főzték, amíg a gőzében össze nem ragadt az ujjuk. Ezt a módszert még mindig sok helyen használják. Térségenként más-más elkészítési módszerre esküsznek, például a szegedi halászlevet passzírozzák, a bajait tésztával fogyasztják. Manapság rengeteg helyen rendeznek halászléfőző versenyt, ahol a szakácsok és háziasszonyok megoszthatják egymással praktikáikat.

 

Húsleves

 

A magyar konyha ismert vasárnapi, ünnepi étele, a lakodalmak első fogása. Húsból, csontból és különböző zöldségekből készült leves. Készülhet tyúk-, kacsa-, sertés-, marha-, kakashúsból, a benne lévő zöldségek pedig többek közt a sárgarépa, karalábé, zeller, vöröshagyma, petrezselyemgyökér és a burgonya. Ezeket a hozzávalókat együtt főzik több óráig, majd leszűrve, cérnametélttel fogyasztják. A húslevest mindezek ellenére különböző módon készítik el, ennél az ételnél egyértelműen elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Mégis abban a legtöbben egyetértünk, hogy egy rendkívül egészséges és tápláló levesről van szó, mely a legtöbb betegségre gyógyír.


Töltött káposzta


 

A töltött káposzta egy kissé kakukktojás a többi étek közül, hiszen nem kizárólag Magyarország nemzeti étele, jóformán Európa keleti térségében ismert fogás. Magyarországon kívül Romániában, Szerbiában, Lengyelországban és Oroszországban is egy népszerű késő őszi, téli étel. Hazánkban hagyományos karácsonyi fogás, de disznótorok alkalmával is a mai napig készítik. A darált húsból, rizsből és káposztalevélből készült tekercsekből egyszerre többet készítenek egy nagy fazékban, hiszen több napig jó. Sok helyen a tekercsek rétegei közé füstölt húst raknak, ezzel fokozva az íz élményt. A töltött káposztákat tejfölösen tálalják.


 

Lecsó

 

A fehér húsú zöldpaprikából, érett paradicsomból, vöröshagymából és lecsókolbászból készült lecsó szezonális, jellemzően nyári étel. Rendkívül sok változata ismert, különlegessége is ebben rejlik, hogy gyakorlatilag bármivel megbolondítható, amit otthon a hűtőben találunk. Készülhet rizzsel, tarhonyával, tojásosan, babbal, kolbásszal, csípősen, szalonnásan vagy akár gombásan is. A magyar gasztronómiában nagy hagyománya van, tápláló, egészséges és gyorsan elkészül. Manapság rengeteg helyen tartanak évente lecsófesztivált, többek között Székesfehérváron, Gyömrőn, Balatonkenesén és Szentesen, ahol a lecsó különböző ízeivel és elkészítési módjával is megismerkedhetnek a résztvevők.

 

Palacsinta

 

A palacsinta az egyik abszolút kedvenc a turisták és a hazaiak körében. Legyen sós vagy édes, a tölteléktől függően desszertnek vagy akár főételnek is fogyaszthatjuk. Itt kiemelnénk a két híres magyar palacsintaváltozatot, azaz a Hortobágyi és a Gundel palacsintát. A hortobágyi húsos palacsinta az, amit teljes mértékben fogyaszthatunk főételként, hiszen minden olyan hozzávalót tartalmaz, ami egy tartalmas ebédhez szükséges. A Gundel palacsinta (ahogy az egyéb édes tölteléket tartalmazó palacsinta) pedig kiváló kiadós desszertként. A palacsintákból készíthetünk akár palacsintatortát is, a palacsintákat tetszőleges töltelékkel rétegezve.


Rétes


 

A rétes hazánk egyik legnépszerűbb süteménye. Magyarországon kívül Szerbiában és Ausztriában ismert. Egyes források szerint feltehetően a török desszert, a ma is létező baklava lehetett az elődje. Az igen vékonyra és lágyra nyújtott tészta, és a bőséges töltelék kettőse adja védjegyét a süteménynek. Ünnepekkor, lakodalmakon ma is hagyományos desszertnek számít.