HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 

POS Terminálok Fejlesztése: A tárcavezető kiemelte, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell az adómentes borravaló kezeléséhez szükséges technikai feltételeket, így a POS terminálokon külön "TIP" funkció létrehozását kérte.

Gazdasági Megbeszélés Nagy Mártonnal és a Bankszövetséggel: Növekedési Kilátások és Közös Célok

Ma Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fontos megbeszélést tartott a Bankszövetség vezetőivel, ahol közösen áttekintették a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait. A találkozó során a felek egyetértettek abban, hogy az ország gazdasági alapjai szilárdak, és Magyarország egy gazdasági fellendülés küszöbén áll, amely 2025-re akár 3-5 százalék közötti GDP-növekedést is eredményezhet.

Gazdasági Kilátások és Kihívások

A tárgyalás során kiemelték, hogy bár a gazdasági alapok erősek, a külpiaci bizonytalanságok – különösen a német gazdaság gyengélkedése – negatív hatással lehetnek a magyar növekedésre. A felek úgy vélik, hogy amennyiben a német gazdaság erősödik, a hazai növekedés közelebb lehet az 5%-hoz, míg kedvezőtlen külső környezet esetén ez az ütem inkább 3% körül mozoghat. Azonban mindkét esetben Magyarország gazdasági bővülése az EU élmezőnyéhez tartozhat, amely erősíti az ország felzárkózását az uniós átlaghoz.

Közös Munka a Növekedésért

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a gazdaság újraindítása és a fenntartható növekedési pálya biztosítása közös érdek. A Bankszövetség kifejezte, hogy a hazai bankok jelentős szerepet vállalnának a hitelezési aktivitás növelésében, amely a gazdasági növekedést is támogatná. Bár a lakossági hitelezésben már megfigyelhető a növekedés, a vállalati szektorban ez a folyamat még nem indult meg.

Nagy Márton Kérései a Bankszövetséghez

A nemzetgazdasági miniszter négy konkrét kéréssel fordult a Bankszövetséghez:

  1. Munkáshitel Támogatás: A miniszter ismertette a 17-22 éves fiatal munkásoknak szóló munkáshitel részleteit, és kérte a bankokat, hogy készüljenek fel a hitelprogram mielőbbi bevezetésére.

  2. Lakáscélú Hitelek THM Csökkentése: Nagy Márton felkérte a bankokat, hogy önkéntes alapon csökkentsék a lakáscélú hitelek THM szintjét 5% alá, ezzel is támogatva az otthonteremtést.

  3. POS Terminálok Fejlesztése: A tárcavezető kiemelte, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell az adómentes borravaló kezeléséhez szükséges technikai feltételeket, így a POS terminálokon külön "TIP" funkció létrehozását kérte.

  4. SZÉP-kártyák Digitalizálása: A miniszter javasolta, hogy a bankok digitalizálják a SZÉP-kártyákat, ezzel lehetővé téve a mobiltelefonos fizetést, ami ösztönözheti a közel 100 milliárd forintnyi szabad forrás felhasználását.

További Egyeztetések

A felek megegyeztek abban, hogy a tárgyalások folytatódnak, és a Bankszövetség vállalta, hogy két hónapon belül kidolgozza a miniszteri kérések teljesítésének pontos ütemtervét.

Ez az együttműködés nemcsak a gazdaság újraindítását segíti, hanem hosszú távon is hozzájárulhat Magyarország fenntartható növekedéséhez.