X

eSystem餐饮服务软件已经有中文版!

eSystem餐饮服务软件总按最新需求调整,所以从现在开始可以用我们软件的中文版
很多中国餐厅的问题是语言差役,前台、厨房以及客人之间的沟通。
我们软件除了英语和德语,现在已经可以用中文版本。
软件依然是匈牙利语的,这样方便话我们前台员的工作,但给厨房的信息,以及收据可以用中文。
外语管理是我们软件的核心部分,不收任何相关的费用

如果您对我们产品有兴趣,随时联系我们:

Ódor Gabriella
06704135447
or
CONTACT ME!
HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 

Jogállás a NAV:-tól

Az alábbi kérdést tettük fel:

Ételházhozszállítás esetén jogszabály szerint abban az esetben járunk el helyesen, ha a megrendelőnek a termék átadásakor és fizetéskor adunk nyugtát, melyen a fizetési eszköz (készpénz, bankkártya, SZÉP kártya) is szerepel.

Ez a gyakorlatban akadályba ütközik. 

A nyugta kiállítására a rendszeresített és NAV rendszerébe bekötött pénztárgép az üzletben üzemeltetett. A kiszállítást végző futárok nincsenek felkészülve nyugta elkészítésére (személyes felkészültségük, képességük, technikai eszköz hiánya miatt). A kiszállítás megkezdésekor a nyugtát csak a vásárló előzetes nyilatkozata alapján tudják az üzletben kiállítani. 

A megrendelő a megrendelés során ugyan megadja, hogy milyen fizetési eszközzel (készpénz, bankkártya, SZÉP kártya) kíván fizetni, de a fizetés során meggondolja magát és más módon történik a termék kifizetése. 

A fentiek alapján a következő problémák merülnek fel:

  1. a vásárló nem a tényleges fizetési módnak megfelelő nyugtát kap;
  2. a pénztárgépben olyan tételek is szerepelnek, melyek „még úton vannak”, így a pénztárgép ellenőrzéskor az egyezőség napközben nem biztosított;
  3. a pénztárgépben szereplő nyugták, nem a valós fizetési eszközzel történő fizetés szerepel.

 Mi a helyes eljárás a fenti hibák elkerülésének érdekében?

A NAV válasza: 


A levelében foglalt első esetben a házhozszállítással rendelt ételek értékesítésének bizonylatolásával kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket.
A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (a továbbiakban: Pénztárgép rendelet) 49/A. § (2) bekezdése szerint a pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.
A pénztárgép által rögzített bizonylatokon szereplő és a hozzá rendelet pénztároló eszközben lévő pénzkészlet közti, „úton lévő tételek” miatti eltérés tehát jogszabály alapján elfogadható, amennyiben az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.
A Pénztárgép rendelet 4. számú mellékletének 6.5. pontja szerint pénzmozgás bizonylattal kell kísérni minden olyan tranzakciót, ami nem értékesítéshez, illetve sztornó vagy visszáru bizonylat kibocsátásához kötődik, de módosítja a fióktartalmat (ideértve a bankkártyás befizetéseket, illetve a bankszámlára utalással teljesített kifizetések egyenlegét is). Ugyancsak pénzmozgás bizonylatot kell kibocsátani, ha egy korábban rögzített bizonylaton a fizetési eszközök téves rögzítése folytán a fióktartalom összetételének módosítása szükséges. A pénzmozgás bizonylat bejegyzés azonosító: PMN (gyakorló üzemmódban: PMT). A pénzmozgás bizonylat adóügyi bizonylatnak minősül a Pénztárgép rendelet 67. § 2. pontja alapján.
A pénzmozgás bizonylat kiállításával lehet tehát biztosítani, hogy a korábban rögzített bizonylaton feltüntetett fizetési mód korrigálásra kerüljön, ezzel biztosítva a fióktartalommal való egyezőséget. 

Tekintettel arra, hogy ezt a bizonylatot valószínűleg csak a futár üzletbe történő visszatérése után tudják kiállítani, melyet ekkor értelemszerűen már nem áll módjukban a vevő részére fizikálisan eljuttatni, ezért érdemes a vevők figyelmét arra felhívni, hogy a kézbesítéskor megkapott nyugta az eredetileg megadott fizetési módot fogja tartalmazni.

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL
Tájékoztatási Igazgatósága
Észak-budapesti Tájékoztatási Osztály