X

eSystem餐饮服务软件已经有中文版!

eSystem餐饮服务软件总按最新需求调整,所以从现在开始可以用我们软件的中文版
很多中国餐厅的问题是语言差役,前台、厨房以及客人之间的沟通。
我们软件除了英语和德语,现在已经可以用中文版本。
软件依然是匈牙利语的,这样方便话我们前台员的工作,但给厨房的信息,以及收据可以用中文。
外语管理是我们软件的核心部分,不收任何相关的费用

如果您对我们产品有兴趣,随时联系我们:

Ódor Gabriella
06704135447
or
CONTACT ME!
HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 

Segítünk eligazodni a cukorpótlók világában, hogy az Ön vendéglátója is naprakész legyen és még nagyobb célközönséget tudjon kiszolgálni

Édesen szép az élet – ezzel mindenki tisztában van, vendégek és vendéglátósok egyaránt. Azonban, ahogy az egészséges életmód trendje és az ételérzékenységgel élők száma egyre növekszik, az éttermeknek és kávézóknak is tartani kell a lépést. Szerencsére már nagyon sok alternatívája van a kristálycukornak, de néha tanácstalanok lehetünk, hogy melyiket használjuk. Ezért ebben a cikkünkben a természetes cukorpótlókról lesz szó.

Nem kell részletekbe menően bemutatnunk a megszokott kristálycukor (más néven szacharóz) negatív hatásait. Az elhízás és a fogszuvasodás leggyakoribb oka, és túlzott fogyasztása akár cukorbetegséghez is vezethet. Hoztunk azonban néhány cukorpótlót, melyekkel szélesebb vendégkört érhetünk el, hisz a cukorbetegek és a fogyni vágyók is értékelni fogják a kínálatot.

Kezdjük a talán legismertebb cukorpótlóval: a nádcukor barna színével megnyugtatóan elüt a hófehér kristálycukortól. Azonban egészségesebb-e? Ha finomított nádcukrot veszünk, akkor semmivel sem. Sok gyártó csak beszínezi a kristálycukrot (pl. karamellel) és eladja, mint barna cukrot. Azonban a finomítatlan nádcukorban lehetnek ásványi anyagok és B-vitamin is, amely segít a szervezetnek a cukrok lebontásban. Mindenesetre kalóriában és glikémiás indexben (azaz vércukor emelő képességben) sem körözi le a sima cukrot.

Ezután a következő leginkább egyértelmű a méz lehet. Valószínűleg hallottunk már a méz jótékony hatásairól. Rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz egyebek mellett. Baktériumölő hatása miatt szeretjük a téli időszakban. Fontos megjegyezni azonban, hogy a méz már 40 °C felett sokat veszít egészséges tulajdonságaiból, tehát süteményekhez nem a legalkalmasabb. Illetve nagyon magas a kalóriatartalma, így sem a fogyni vágyóknak, sem a cukorbetegeknek nem megfelelő.

Ezután következzenek az elsőre nem annyira egyértelmű cukorpótlékok, mint például a stevia, nyírfacukor és az eritrit, melyek cukoralkoholt tartalmaznak. Összességében elmondható, hogy ezek gombaölő hatással rendelkeznek, így kelt tésztákhoz nem használhatóak.

Kezdjük a steviával. Elhanyagolható kalóriatartalma, 0-s glikémiás indexe miatt ismerik és szeretik például a cukorbetegek is. Emellett azonban magas vitamin és ásványi anyag tartalma és gombaölő, fertőtlenítő hatása miatt is egészséges. Már nagyon kevés is elég belőle, hiszen a cukorhoz képest 300%-szoros édesítőerővel rendelkezik, sajnos azonban ez egy viszonylag erős mellékízzel jár.

Következő a listán, az xilit vagy xilitol, ismertebb nevén nyírfacukor. A gyümölcsökből és zöldségekből kivont cukor összetéveszthetően hasonlít a kristálycukorra. Ha xilitet szeretnénk vásárolni, keressük bio formában, mert vannak a piacon olyanok, melyeket GMO kukoricából állítanak elő. Megelőzi és csökkenti is a fogszuvasodást, akár csak a stevia. Vendéglátósoknak viszont fontos szempont, hogy néhány embernél hashajtóhatást fejthet ki, otthon is csak hozzászoktatással kezdjük el használni. Kutyáknak viszont véletlenül se adjunk, hiszen rájuk különlegesen ártó hatással van.

A harmadik, és listánkban az utolsó cukorpótló nem más, mint az eritrit. Ellentétben a nyírfacukorral, ez nem okoz senkinél emésztési problémákat, azonban gyengébb édesítőereje miatt többet kell használni, mint a kristálycukorból. Elenyésző kalóriatartalommal és 0-s glikémiás indexszel rendelkezik, és óvja fogainkat is a fogszuvasodástól.

Természetesen léteznek még egyéb édesítők is, például az agávé szirup, juharszirup, fruktóz, datolyacukor, ám elérhetőség és egészségügyi szempontok alapján a fentebb soroltakat ajánljuk megfontolni.